Grad domaćin

Sarajevo


Sarajevo, glavni i najveći grad Bosne i Hercegovine je administrativni, ekonomski, kulturni, univerzitetski i sportski centar zemlje.
Grad koji se često naziva "Jeruzalem Evrope", mjesto je susreta vjerskih i kulturnih različitosti, Istoka i Zapada. Sarajevo će vas naprosto oduševiti suživotom i toplinom.

Historija grada na obalama Miljacke je veoma bogata. Sarajevo je postalo grad u 15. stoljeću. U ovom, po mnogo čemu neobičnom gradu, desilo se ubistvo koje je označilo početak Prvog svjetskog rata. Godine 1984. Sarajevo je bilo grad domaćin Zimskih olimpijskih igara. U modernoj historiji, na samom pragu dvadeset i prvog vijeka, Sarajevo ponovo postaje poznato, ovaj put kao grad koji je pretrpio najdužu opsadu u modernoj vojnoj historiji tokom proteklog rata.

sarajevo
Sam grad je smješten na brdovitom terenu, o čemu svjedoči i veliki broj strmo nagnutih ulica i rezidencija, naizgled smještenih na rijeci Miljackoj. Ona protječe kroz grad od istoka prema zapadu i na kraju svog toka ulijeva se u rijeku Bosnu.


Važne informacije za posjetioce


 Vremenska zona
• CET - Central European Time (Europa)
• GMT +01: 00

 

Klima
• umjerenokontinentalna
• prosječna ljetna temperatura 19,1 ° C
• prosječna zimska temperatura -1,3 ° C
• prosječna godišnja temperatura 9,5 ° C

 

Populacija
Grad Sarajevo se sastoji od četiri općine (Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad), a ima 297.416 stanovnika.
Površina: 141,5 km2

 

Važni telefonski brojevi
• Police - 122
• Vatrogasci - 123
• Prva pomoć - 124
• Sarajevo Taxi - 1515
• Aerodrom - +387 33 289 100

 

Elektricitet
Električno napajanje je s fkrekvencijom 220V 50Hz

 

Vodovod
Voda iz slavine je sigurna za piće u Sarajevu.


Valuta
Valuta u BiH je konvertibilna marka. Međunarodna oznaka valute je KM, dok se lokalno koristi KM (1,95 KM = 1 Euro). Možete razmjenjivati ​​svoj ​​novac u bilo kojoj banci ili pošti. Banke obično rade 8:00-18:00 radnim danom, i 9:00-13:00 subotom. Glavna pošta je otvorena od 7:00 do20:00 od ponedjeljka do subote.


Javni prijevoz
Sarajevo je dobro povezano mrežom tramvaja, trolejbusa i autobusa. Karta u jednom pravcu za gradsku zonu je 1,6 KM ako se kupi na kiosku i 1,8 KM ako kupujete kod vozača. Karta se mora poništiti čim uđete u vozilo. Ako to ne učinite možete platiti novčanu kaznu na licu mjesta. Autobusna linija povezuje aerodrom sa Baščaršijom, autobus vozi nekoliko puta dnevno, a karta košta 6 KM (3 eura) u jednom pravcu.


Taksi prevoz
Sarajevo ima jedanu od najjeftinijih taksi usluga u Evropi. Nekoliko privatnih taksi kompanija, radi 24 sata na dan. Na primjer,  ukoliko uzmete taksi prevoz od sarajevskog aerodroma do centra grada, to Vas koštati između 17 i 20 KM. Sva vozila koriste taksimetar. Vozač izdaje račun na zahtjev.

 

Gdje kupovati

Suveniri

Da biste kupili autentične suvenire, idite do Baščaršije. Tokom njenog zlatnog perioda, mogla se pohvaliti sa 12 000 različitih prodavnica, koje su nudile proizvode i usluge preko 80 različitih zanatlija. Još uvijek možete naći, baščaršijske prodavnice napunjene suvenirima, tradicionalnim kućnim  predmetima, srebrenim i zlatnim nakitom. Najpoznatija baščaršijska ulica je Kazandžiluk

(kazandžijska ulica), gdje možete naći  vrhunski izrađivane gravirane bakarne proizvode: džezve (posude za kafu), fildžani (šoljice za kafu), ibrici (bakarno posuđe za vodu). Gradski  izrađivači nakita bili su poznati po cijelom Osmanskom carstvu po svom jedinstvenom dizajnu. Gazi Husrev-begova ulica (Zlatarska ulica) je ulica izrađivača nakita. Možetete posjetiti i Gazi Husrev-begov Bezistan (natkriveni bazar), koji je sagrađen između 1537. i 1555. i nedavno renoviranu gradsku Vijećnicu.

Šoping centri

Sarajevo postaje interesantna šoping destinacija. Moderni butici i prodavnice visoke mode, kao i istaknute marke domaćih dizajnera, možete pronaći duž Ferhadije i Titove ulice. Preporučujemo da posjetite BBI centar, smješten u centru grada, zatim Importanne centar, smješten pored šetališta Vilsonovo i Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine. U blizini se nalaze i nedavno otvoreni šoping centar Alta i SCC na Marijin Dvoru.

 

Prirodna bogatstva

 

Vrelo Bosne
Vrelo Bosne (izvorište rijeke Bosne) nalazi se u centralnoj regiji Bosne i Hercegovine, jugozapadno od Sarajeva.
U park se obično ulazi pješice ili konjskim kočijama duž glavne aleje (Velika aleja) koja vodi prema izvoru. Duž aleje možete vidjeti  tradicionalne građevine iz vremena Austro-Ugarske monarhije, koje pružaju kratak pogled na luksuz iz prošlih vremena.
Staze i putevi unutar parka su idealni za šetnju i daju priliku posjetiteljima da priđu bliže pjenušavim potocima i slapovima. Na Vrelu Bosne možete vidjeti i tipične životinje, patke i labudovi kako plivaju okolo.

vrelo_bosne

 

Olimpijske planine
Igman, Bjelašnica i Jahorina su otprilike 40 minuta vožnje udaljeni od centra. Ove planine su bile mjestom održavanja Zimske olimpijade 1984 godine. Radi neobičnog izgleda, dobre kvalitete snijega i prikladne klime ove planine su vrijedne posjećivanja.

 

Kontakt

 

Poštanska adresa:

Ismeta Mujezinovića 30,
71000 Sarajevo,
Bosna i  Herzegovina

Kontakt detalji:
Web stranica: cmbebih2015.dmbiubih.org
Email: dmbibh@gmail.com

 

Prevedi